Magyar Pünkösdi Egyház
Ifjúság- és Családépítő Szolgálat

Magyar Pünkösdi Egyház
Ifjúság- és Családépítő Szolgálat

A finn példa ragadós

2018. május 3. | sajtó

2018. május 3. | sajtó

Játssz jól, élj szeretetben! – ezzel a jelmondattal érkezett szerdán egy  finn vendég a seregélyesi baptista általános iskolába.

Ezúttal az autósok kénytelenek voltak a közeli utcában parkolni, mert egy finn zászlóval feldíszített kamion foglalta el a Seregélyesi Baptista Általános Iskola parkolóját. A jármű előtt egy nálunk kevéssé ismert, leginkább a jégkoronghoz hasonlító játékpálya foglalta el a területet. Hogy miért, arról Jánosi Ferenc, a Magyar Pünkösdi Egyház ifjúság- és Családsegítő Szolgálatának misszióvezetője, a program szervezője beszélt.

– Finn vendégünk, Leevi Ahopelto az ország több pontján tartott előadásokat, a roadshow Fejér megyei helyszíne pedig a seregélyesi intézmény, ahol tárt karokkal és szeretettel fogadtak minket. Az előadások legfontosabb célja a megelőzés és annak bemutatása, miért fontos az egymásra való odafigyelés, a csapatmunka, a másik lelki finomságainak felismerése és személyiségének tiszteletben tartása.

 

Ez a szemlélet a mai világban különösen hasznos ahhoz, hogy a fiatalok felismerjék a valódi értékeket. Mindezt egy Finnországban ismert játék bemutatásával vezettük be, hogy a sportos életmód fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

A vendégek ezért „floorball” felszereléssel érkeztek, amely sportág kísértetiesen hasonlít a jégkoronghoz, de nem kell hozzá sem jég, sem pedig korcsolya. A seregélyesi csapatok egymás után váltották egymást a pályán egészen addig, amíg meg nem kezdődött Leevi Ahopelto műsora. De nemcsak a vendég tanácsait hallgathatták meg a diákok, hanem kollégája, Fülöp Hajnalka az online világ veszélyeiről is tartott előadást a fiataloknak.

– A legtöbb diák ma fél a jövőtől, s ezen változtatni szeretnénk – folytatta Jánosi Ferenc. – Arról is szólni kell ez alkalommal, hogy a Biblia tanításai nem csak az idősebbeknek, hanem a fiataloknak is „térképet” kínál az élethez.

Az együttműködés mindenesetre kiváló, ezért cél az is, hogy idővel megosszák a finn oktatási modell tapasztalatait a seregélyesi pedagógusokkal. Sajtos József igazgató nyitott arra, hogy átvegyék mindazt, ami hasznos és alkalmazható a finnek „diákközpontú” módszereiből. A program szervezői egyébként országos keresztény és oktatási vezetőkkel is egyeztettek a finn modell megismertetéséről, az „életkészségek” fejlesztéséről.

 

Share This