Magyar Pünkösdi Egyház
Ifjúság- és Családépítő Szolgálat

Magyar Pünkösdi Egyház
Ifjúság- és Családépítő Szolgálat

Iskolai Roadshow

2018. augusztus 26.

2018. augusztus 26.

Jánosi Ferenc, a Magyar Pünkösdi Egyház Ifjúság- és Családépítő Szolgálatának misszióvezetője és csapata rendezvénykamionnal járják az országot, így népszerűsítve a floorballt. Finn kollégájuk, Leevi Ahopelto, az E-Compass igazgatója biztosítja számukra ezt a lehetőséget, melynek köszönhetően közel 2000 km-t utaztak már egy színpaddá átalakítható kamionnal. A 2017/2018-as tanév végén a kiskőrösi Bem József Általános Iskola sportnapjára is meghívást kaptak.

De nézzük csak, hogy mi is az a floorball?
Gyakran a korcsolya nélküli hokihoz hasonlított floorball a labdajátékok csoportjába tartozó csapatjáték, melyet két, hatfős csapat játszik fedett pályán. Minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll. A mezőnyjátékosok a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű, karbonszálas ütőkkel rendelkeznek. A kapus sisakot, nagy méretű mell-, térd- illetve lábszárvédőket visel, ütője nincs.

 

A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával játsszák. A gólra játszott sportág űzése közben a gyorsaság és állóképesség mellett a labda megszerzése, továbbadása, ütése, a cselezés elképzelhetetlen jó reflexek nélkül. Bővebb információk ITT olvashatóak.

Fiatal sportágról van szó, a 70-es években Svédországban formálódott és alakult ki a szabályrendszere, bár az amerikaiak is magukénak érzik. Hasonló eszközökkel és szabályokkal már a 60-as években játszották a tengerentúlon, floorhockey néven. A világ szinte minden pontján űzik, így Magyarországon is. Hazánkban a játékot 1989-ben mutatták be palánklabda néven. Még ebben az évben megalakult a Magyar Palánklabda Szövetség, melynek jogutódja a Magyar Floorball Szövetség lett 1997-ben. Jelentős fejlődés ekkor indult: főleg a fiatalok, általános és középiskolások kezdték el játszani.

Jánosi Ferenccel, a Magyar Pünkösdi Egyház Ifjúság- és Családépítő Szolgálatának misszióvezetőjével beszélgettem országjáró kezdeményezésükről.

– Hogyan népszerűsítitek a floorballt?

– Szerte a megyében több helyen: Kecelen, Soltvadkerten, Kiskőrösön is több alkalommal, Császártöltésen, de lent Békés, Somogy és Fejér megyében is tartottunk prevenciós programokat. Ez a skandináv sportág többnyire a jégkoronghoz hasonlít, ugyanúgy ütővel és labdával játsszák, de nem kell hozzá sem jég, sem korcsolya. Ezzel a sporteszközzel utazzuk körbe az országot és látogatjuk meg az iskolákat. Van most egy ilyen programunk „Játssz jól, élj szeretetben” címmel, amelyben nemcsak a sporttevékenységről szeretnének beszélni a gyerekeknek, hanem arról is, hogy az életüket hogyan tudják jól menedzselni, irányítani.

– Hogyan játsszátok az iskolákban?

– Az a különlegessége a floorballnak, hogy rendkívül jól tudnak a fiúk és lányok is együtt játszani benne. Az általános iskola 1. osztályától a középiskola 12. osztályáig mindenki megtalálja benne az élményt, a kihívást, még azok is, akik testnevelés órákon nem szívesen mozognak.

– Mennyien vannak fent egyszerre a pályán?

– 4, 5 vagy 6+1 fő, ahol nagyobb az osztálylétszám. Most például Kecelen voltunk az elmúlt napokban. Kecelen reggel fél 9-től este 21 óráig voltak fent a pályán a gyerekek.

– Mennyi ideig játsszák?

– Körülbelül 5 perces, vagy dupla 5 perces meccseket játsszunk, hisz egy nagyon gyors sportágról van szó.

– Hogy veszed észre, mennyire ismerik a magyar gyerekek ezt a sportágat?

– Vannak olyan iskolák, ahol a pedagógusoknak, ezáltal a gyerekeknek is, már van valamennyi ismeretük a floorballról. Miközben jártuk az országot, több helyen is azt láttuk, hogy nagyon minimálisak és elavultak a felszereléseik, ezért felvettük a kapcsolatot a Magyar Floorball Szövetség elnökével is, hogy ne csak népszerűsítsük, hanem lehetőséget is biztosíthassunk azoknak az iskoláknak, gyerekeknek, tanároknak, akik szeretnének komolyabban befektetni abba, hogy az iskolában a floorball mint sportág jobban jelen legyen. Van már mindehhez tanterv is,amelyet a Magyar Floorball Szövetségtől lehet igényelni, sőt lehetőség van már sportoktatók képzésére is. Köszönetet szeretnénk mondani azoknak a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen sok helyre eljussunk. Az Astron Kft., az E-Compass, a HC Kiskőrös, a Szeklász Kft., Matécsa Kft., Compana Kft. és rajtuk kívül még sokan mások segítik a munkánkat. Szívesen vesszük más cégek támogatását is a következő tanévben.

Az MPE Ifjúság- és Családépítő Szolgálat célja, hogy minél több helyre, táborba eljussanak az országban, hogy népszerűsíthessék a floorballt, hisz rendkívül jó csapatépítő, gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt jó kikapcsolódási, szórakozási, sportolási lehetőség és nem utolsósorban iskolai prevenciós programelemként is nagyszerű. Mindemellett céljuk az is, hogy lelki segítségnyújtást adjanak a fiataloknak. A nyári szünet ideje alatt is van arra lehetőség, hogy ez a felszerelés ne a garázsban pihenjen, ezért szívesen felajánlják táborokba vagy egyéb sportrendezvényekre is floorball készletüket, mellyel kapcsolatban az alábbi e-mail címen janosi.ferenc75@gmail.com és weboldalukon: www.ifjusagepitok.hu  lehet érdeklődni.

Kutyifa Ilona

Share This